Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matemtika! Tudtok segiteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
366

3) Egy kör sugara 18 cm. Egy húrja a középponttól 6cm távolságra van. Mekkora a hurhoz tartozó középponti szög nagysága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a központi szög `alpha` az alábbi linket megnézheted a rajzot: https://www.geogebra.org/calculator/wuvqxb9g

Egy egyszerű szögfüggvényt kell alkalmaznunk az egyik derékszögű háromszögben majd venni a szög kétszeresét és az adja meg a központi szög nagyságát.

Tehát: `cos \ alpha/2=6/18=>alpha/2=70,53°`

`alpha=2*alpha/2=2*70,53°=color(red)(141,06°)`
0