Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz

Főoldal » Középiskola » Matematika
1016
Egy rombusz kerülete 104 cm, az egyik átlója 28 cm-rel hosszabb, mint a másik. Mekkorák a rombusz átlói?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A rombuszt az átlók négy derékszögű háromszögre bontják. A kerületből kitudjuk számolni a rombusz oldalát ami a derékszögyű háromszög átfogóját adja míg az átlók fele a befogókat.

Tehát a megoldás menete:

`a=K/4=104/4=26 \ cm`

Legyen: e a rövidebbik átló tehát x. Míg a másik a hosszabbik f azaz x+20.

`26^2=(x/2)^2+((x+28)/2)^2`

`676=x^2/4+(x^2+56x+784)/4`

`2.704=2x^2+56x+784`

`x^2+28x-960=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-28+-sqrt(28^2-4*1*(-960)))/(2*1)={(cancel(x_1="-48")) , (color(red)(x_2 ="20")):}`



`e=color(red)(20 \ cm)`

`f=20+28=color(red)(48 \ cm)`


Ezen a linken megnézeheted a rajzot is: https://www.geogebra.org/calculator/mdqcgsfx
0