Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
534
Két különböző színű (fekete és fehér) szabályos dobókockát feldobunk.
a., Hány különböző eredmény lehet?
b., Hányféleképpen lehetséges, hogy különböző eredmény szerepel a kockákon?
c., Hányféleképpen lehetséges, hogy a dobott számok összege 7?
d., Hányféleképpen lehetséges, hogy a dobott számok összege prímszám?
e., Hányféleképpen lehetséges, hogy a dobott számok összege négyzetszám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A különböző színek miatt a kockákat megkülönböztetjük. Tehát pl. fekete 3 és fehér 4 meg fekete 4 és fehér 3 dobás két különböző dobásnak számít.

a) Mindkét színű kockával 6 féle dobás lehet, így: `6*6=36`

b) Ha jól értelmezem, akkor arra kell gondolni, hogy a két kockán különböző számok vannak. Az összes lehetséges dobás 36, ebből rossz az a 6 eset, amikor megegyeznek a számok, így 30 a válasz.

c) Ahogy kijöhet a 7: 1+6, 2+5, 3+4, de ezek a színek miatt fordítva is lehetnek, így 6 féleképpen.

d) Legalább 2 és legfeljebb 12 lehet a dobott összeg. Ebből prím: 2,3,5,7,11 azaz a kedvező dobás összegek a 2, és a 9 kivételével mindegyik lehetséges páratlan szám. Egyszerűbb lesz kiszámolni a rossz eseteket, azaz, hogy a dobott számok összege 2-nél nagyobb páros szám, vagy 9, majd ezt kivonni az összesből. Páros számot csak úgy kaphatunk összegként, ha mindkét összeadandó páros, vagy mindkettő páratlan. Az (1,1) esetet kivesszük, mert annak az eredménye 2. Páratlan és páros számokból is egyaránt 3 db van. Mindkét dobás páros: `3*3= 9` eset. Mindkét szám páratlan: `3*3 =9`, de az (1,1)-et nem számoljuk, így ez így 8 eset. A 9 pedig úgy jöhet ki, hogy 4+5, 5+4, és 3+6 vagy 6+3. Mindent össze vetve ez 9+8+4=21 eset. Azaz 36-21=15 esetben lesz a dobott számok összege prím.

e) Négyzetszámként az összeg csak 4 vagy 9 lehet. A 9-es dobás eseteit az előbb már megszámoltuk, 4 féle. 4-es dobás lehet úgy, hogy 1+3, 3+1 vagy 2+2, azaz 3 féleképpen.

Tehát négyzetszám a dobások összege 3+4=7 esetben lesz.
0