Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
328
Egyszerűsítsd a következő törteket a változó megengedett értékei mellett!
a) x²-6x+9/3x²-27

b) 3x³-27x/x³+6x²+9x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`(x^2-6x+9)/(3x^2-27)=(x-3)^2/(3*(x-3)*(x+3))=(x-3)/(3*(x+3))=color(red)((x-3)/(3x+9))`


b.)
`(3x^3-27x)/(x^3+6x^2+9x)=(x*(3x^2-27))/(x*(x^2+6x+9))=(3*(x^2-9))/((x+3)^2)=(3*(x-3)*(x+3))/(x+3)^2=(3*(x-3))/(x+3)=color(red)((3x-9)/(x+3))`


A feladatokat fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
1