Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
595
Az alábbi kérdés levezetésében kellene segítség:
Au ételecet 20 tömegszázalékos ecetsavoldat. 5/
150 gramm ételecetben hány gramm ecetsav van?
Hány gramm vizet tartalmaz ez az oldat?
Hogyan készíthetnénk belőle 10 tömegszázalékos oldatot?

Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel az oldat 20 tömegszázalékos, ezért a teljes tömegnek 20 %-a az ecetsav.
Első esetben (ha a teljes tömeg 5 g):
`5* 0,2 =1` g az ecetsav.
Ekkor a víz tömege a maradék tömeg, azaz `5-1=4` g.

Második esetben (ha a teljes tömeg 150 g):
`150* 0,2 =30` g az ecetsav.
A víz tömege: `150-30=120` g.


A 10 tömegszázalékos oldat hígabb, mint a 20%-os, azaz hígítással lehetne elérni a kisebb töménységet.

Az első esetben:
10 % az ecetsav, de mivel az oldott anyag mennyiségét nem csökkenthetjük a hígítás során, a 10%-nak az előzőekben kiszámolt 1 g fog megfelelni.
Ha ez a 10%, akkor a 90% (ami a víz mennyiségét adja meg) 9-szer ennyi, vagyis 9 g. Tehát `9-4=` még 5 g vizet kell hozzáönteni.

Második esetben:
Ugyanezen logika alapján a 10%-nak 30 g felel meg, így a maradék 90% `9*30=270` g víz lesz. `270-120=` még 150 g vizet kell hozzátölteni.

Módosítva: 3 éve
0