Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
5691
[Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek]

Labdarúgó-bajnokságon, amelyen minden csapat egy alkalommal játszott a többi csapattal, 55 mérkőzést játszottak. Hány csapat vett részt a bajnokságon?

Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, másodfokú, szöveges, szövegesfeladatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha `n` csapat van, akkor minden csapat `n-1` mérkőzést játszik, tehát összesen `(n*(n-1))/2` mérkőzést játszottak a bajnokságon (kettővel azért kell osztani, mert különben minden meccset mindkét fél szemszögéből beleszámolnánk). Most a mérkőzések számáról tudjuk, hogy 55, vagyis van egy egyenletünk:

`(n*(n-1))/2=55`

`n*(n-1)=110`

`n^2-n-110=0`

A másodfokú egyenlet megoldóképlete alapján a két gyök 11 és -10, de az utóbbit nyilván ki kell zárnunk. Tehát 11 csapat vett részt a bajnokságon.
3