Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Regény

Főoldal » Középiskola » Matematika
791
Egy regény három kötetben jelent meg. Mindhárom kötet azonos oldalszámú, és az oldalakat a három kötetben az első oldaltól az utolsóig folyamatosan számozták meg (1-essel kezdve a számozást). A három kötet első oldalszámainak összege 1353. Hány oldalas a regény?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen egy kötet oldalszáma `p`.

1. kötet oldalszámai: 1, 2, 3, ..., p
2. kötet oldalszámai: p+1, p+2, p+3, ..., 2p
3. kötet oldalszámai: 2p+1, 2p+2, 2p+3, ..., 3p

A feladat szerint `1+(p+1)+(2p+1)=1353`, innen `p=450`.

Tehát egyetlen kötet 450 oldalas, a teljes regény pedig `3*450=1350` oldalas.
Módosítva: 8 éve
0