Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
322
Csatoltam képet /kémia 9-10.osztály
Köszönöm előre
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

100 g oldatban van 0,9 g HCl

500 g oldatban van `500/100*0.9` = `ul("4,5 g HCl")` és

500-4,5 = `ul("495,5 g víz")`.

2,

100 g oldatban van 12 g NaCl

550 g oldatban van `550/100*12` = `ul("66 g NaCl")` és

550-66 = `ul("484 g víz")`.

3,

100 `cm^3` víz az 100 g + 5 g NaCl = 105 g oldat

105 g oldatban van 5 g NaCl

100 g oldatban van `100/105*5` = 4,76 g NaCl

Az oldat `ul("4,76 tömeg%-os")`.

4,

A kérdésben a válasz, 60 g az oldott anyag tömege.

Ha az oldatot vagy az oldószert kérdezi:

100 g oldatban van 36 g HCl

Mennyi oldatban van 60 g HCl?

`m_("oldat")` = `60/36*100` = `ul("166,"dot(6))` g.

`m_("oldószer")` = `m_("oldat")-m_("oldott anyag")` = `166.6-60` = `ul("106,"dot(6))` g.

5,

100 g oldatban van 20 g ecetsav

200 g oldatban van `200/100*20` = 40 g ecetsav

+ 300 `cm^3` (300 g) víz

500 g oldatban van 40 g ecetsav

100 g oldatban van `100/500*40` = 8 g ecetsav

Az oldat `ul("8 tömeg%-os")` lesz.
1