Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villányi Attila Ötösöm Lesz Kémiából 204/B és 205/B feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1060
1. Mekkora térfogatú, azonos állapotú oxigéngáz szükséges 5,0 dm3 olyan
propán-bután gázelegy elégetéséhez, amelynek levegőre vonatkoztatott
sűrűsége 1,862? (Miev = 29 g/mol).

2. Mekkora térfogatú, azonos állapotú levegő szükséges 1,0 dm3 propángáz
tökéletes elégetéséhez?

Ebben a két feladatban szeretnék segítséget kérni!
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`C_3H_8` + 5 `O_2` `to` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `to` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `M_("lev.")*rho` = `29*1.862` = 54 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `M_(C_3H_8)*x_(C_3H_8)+M_(C_4H_(10))*x_(C_4H_(10))`

`54=44*x+58*(1-x)`

`x=(58-54)/(58-44)` = 0,286 ; ez a propán moltöltje, a butáné 1-0,286 = 0,714

5 `dm^3` elegyben van `5*0.286` = 1,43 `dm^3` propán és 5-1,43 = 3,57 `dm^3` bután

A reakcióegyenlet szerint:

1,43 `dm^3` propán elégetéséhez szükséges `5*1.43` = 7,15 `dm^3` oxigéngáz

3,57 `dm^3` bután elégetéséhez szükséges `6.5*3.57` = 23,205 `dm^3` oxigéngáz

Az összes szükséges oxigén mennyisége: `7.15+23.205` = `ul("30,355 " dm^3)`.

2,

`C_3H_8` + 5 `O_2` `to` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

A reakcióegyenlet alapján 1 `dm^3` propángáz elégetéséhez 5 `dm^3` oxigéngázra van szükség.

Ha feltétezzük, hogy a levegő 21 %-a oxigén, akkor

100 `dm^3` levegőben van 21 `dm^3` oxigén

Milyen térfogatú levegőben van 5 `dm^3` oxigén?

`V=5/21*100` = `ul("23,81 " dm^3)` levegőre van szükség az égetéshez.
0