Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen

Főoldal » Általános iskola » Matematika
394
Csatoltam egy képet és lekéne írni a számolás menetét is... előre is köszönöm köszönettel:Sophia
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
e,

1,5x+2,5-x=x-2

összevonás

0,5x+2,5=x-2

mindkét oldalhoz hozzáadsz kettőt

0,5x+4,5=x

mindkét oldalből kivonsz 0,5x-et

4,5 = 0,5x

mindkét oldalt elosztod 0,5-del

`ul("x=9")`

ellenőrzés:

`1.5*9+2.5-9=9-2`

13,5+2,5-9=7

7 = 7

f,

`0.5x-2.6 ge 0.25x+8`

mindkét oldalból kivonsz 0,25x-et

`0.25x-2.6 ge 8`

mindkét oldalhoz hozzáadsz 2,6-et

`0.25x ge 10.6`

mindkét oldalt elosztod 0,25-dal

`x ge 42.4`

Ellenőrzés:

1. egyenlőségre: (x=42,4 behelyettesítéssel)

`0.5*42.4-2.6 ge 0.25*42.4+8`

`21.2-2.6 ge 10.6+8`

`18.6 ge 18.6` igaz

2. egy 42,4-nél nagyobb számra (legyen pl 48):

`0.5*48-2.6 ge 0.25*48+8`

`24-2.6 ge 12+8`

`21.4 ge 20` igaz

3. lehet egy kisebb számra is, hogy lássuk, ott hamis (pl 40-re)

`0.5*40-2.6 ge 0.25*40+8`

`20-2.6 ge 10+8`

`17.4 ge 18` hamis

g,

0,7x+5-1,8x = 3-1,1x`

összevonás

5-1,1x = 3-1,1x

mindkét oldalhoz hozzáadunk 1,1x-et:

5 = 3

ellentmondást kaptunk, az egyenletnek nincs megoldása.

h,

2x-5x-5 = 8-3x-11

összevonás

-3x-5 = -3-3x

mindkét oldalhoz hozzáadunk 3x-et

-5 = -3

szintén ellentmondást kaptunk, az egyenletnek nincs megoldása.
1