Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvényes feladatban szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Ezt hogyan oldom meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A v(2;-4,5) eltolás azt eredményezi, hogy:

1. a függvényen történt egy +2-es eltolás az x tengely mentén

2. az y tengely mentén pedig egy -4,5-es eltolás

A hozzárendelés:

`f(x)=1/2*(x-2)^2-4.5`

b,

zérushelyek: ahol a függvény értéke nulla.

`1/2*(x-2)^2-4.5=0` /+4,5

`1/2*(x-2)^2=4.5` /`*2`

`(x-2)^2=9` /gyökvonás

I. `x_1-2=3` `to` `x_1=5`

II. `x_2-2=-3` `to` `x_2=-1`

Zérushelyek: `x_1=-1` és `x_2=5`

c, Behelyettesítesz pár pontot (érdemes a megadott tartomány két pontját és a szélsőértéket) és ábrázolod, egy felfelé nyíló parabola lesz, (2;-4,5) minimummal, felére zsugorítva. Az adott tartományban, zárt intervallum.

Ábra

d,

`x in ZZ`

`1/2*x^2 le 2x+5/2` /`*2`

`x^2 le 4x+5` /-4x

`x^2-4x le 5`

teljes négyzet

`(x-2)^2-4 le 5` /+4

`(x-2)^2 le 9`

gyökvonás:

`-3 le x-2 le 3` /+2

`-1 le x le 5`

Megoldás: `x in ZZ` ; `x in [-1;5]`

Ha fel kell sorolni, akkor: -1;0;1;2;3;4;5 a megoldások.
1