Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10 osztályos Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
423
Valaki tudna segíteni a háziba?
519,520,540,542,544,545,a,b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
519.)
`1/x^2+1/x=(4(1+x^2))/x^2-6/x`

`1/x^2+1/x-(4+4x^2)/x^2-6/x=0`

`(1+x-4-4x^2+6x)/x^2=0`

`-4x^2+7x-3=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-7+-sqrt(7^2-4*(-4)*(-3)))/(2*(-4))=color(red)({(x_1=3/4) , (x_2 =1):})`



520.)
`2/(x+1)-2=x/(x-1)`

`2/(x+1)-2-x/(x-1)=0`

`(2*(x-1)-2*(x+1)*(x-1)-x*(x+1))/((x+1)*(x-1))=0`

`(x-3x^2)/((x+1)*(x-1))=0`

`-3x^2+x=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-1+-sqrt(1^2-4*(-3)*0))/(2*(-3))=color(red)({(x_1=1/3) , (x_2 =0):})`



540.)
Diszkrimináns: `sqrt(b^2-4ac)=sqrt(2^2-4*6*(-11))=color(red)(2sqrt67)` pozitív tehát az egyenletnek kettő darab megoldása van. Az egyik gyök pozitív a másik negatív előjelű.


542.)
Diszkrimináns: `sqrt(b^2-4ac)=sqrt(13^2-4*3*9)=color(red)(sqrt61)` pozitív tehát az egyenletnek kettő darab megoldása van. Mind két megoldás negatív előjelű ezt abból is láthatod, ha csak behelyettesítesz a megoldó képletbe.



544.)
Diszkrimináns: `sqrt(b^2-4ac)=sqrt(18^2-4*6*12)=color(red)(6)` pozitív tehát az egyenletnek kettő darab megoldása van. Mind két megoldás negatív előjelű ezt abból is láthatod, ha csak behelyettesítesz a megoldó képletbe.



545.)
a.)
`a*(x_1-x)*(x_2-x)=0` képlet alapján `(5-x)*(8-x)=0=>40-5x-8x+x^2=0=>color(red)(x^2-13x+40=0)` persze ez igaz akkor is, ha `a` helyére egy tetszőleges számot helyettesítünk. Akkor is ezeket a gyököket fogjuk megkapni.


b.)
`a*(x_1-x)*(x_2-x)=0` képlet alapján `(-4-x)*(-5-x)=0=>20+4x+5x+x^2=0=>color(red)(x^2+9x+20=0)` persze ez igaz akkor is, ha `a` helyére egy tetszőleges számot helyettesítünk. Akkor is ezeket a gyököket fogjuk megkapni.



A feladatokat fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0