Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 11.o hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
Sziasztok.
Elakadtam ebben a feladatban abban, hogy hogy kell 3 hatványaként felírni, ebben szeretnék segítséget kérni.
Köszönöm a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 11
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Néhány hatványozási azonosság, amit itt használnod kell:

`root(n)(x)` = `x^(1/n)`

`root(n)(x^m)` = `x^(m/n)`

`x^m*x^n=x^(m+n)`

Nagyjából ezekre van szükség

a,

`root(4)(3)` = `3^(1/4)`

b,

`root(5)(3^2)` = `3^(2/5)`

c,

`root(6)(1/3^7)` = `root(6)(3^(-7))` = `3^(-7/6)`

d,

`root(5)(root(6)(3^8))` = `root(5)(3^(8/6))` = `3^(8/(5*6))` = `3^(4/15)`

e,

`root(3)(3^2)*root(4)(3^5)` = `3^(2/3)*3^(5/4)` = `3^(2/3+5/4)` = `3^((8+15)/12)` = `3^(23/12)`

f,

`(root(3)(3^4)*root(6)(3^5))/(root(3)(9^2))` = `(3^(4/3)*3^(5/6))/(3^(4/3))` = `3^(cancel(4/3)+5/6-cancel(4/3))` = `3^(5/6)`

g,

`root(3)(root(4)(3)*root()(3^5))*root()(3)` = `3^((1/4+5/2)/3)*3^(1/2)` = `3^(11/12+1/2)` = `3^(17/12)`
0