Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, sztöchiometriai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
787
Sziasztok, előző héten hiányoztam, amikor ezeket a számolásokat tanulták a suliba. Hétfőre feladott a tanár sok ilyen típusú feladatot. Valaki esetleg tudna segíteni?
(mellékelem a feladatokat, de elég ha valaki leírja, hogy hogy kell ezeket a típusú feladatokat megoldani)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, 9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sztöchiometrikus feladatoknál az alap az, hogy van egy egyenleted (ami egyirányú folyamat)
pl:
CaCO3 = CaO + CO2

A szöchiomteriai számok azt mutatják meg hogy milyen általában legkisebb anyagmennyiség arányban tud a reakció végbemenni, a fenti esetben
1 mol : 1mol : 1 mol

Veszem az egyik példát:
Mg + 2 HCl = MgCl2 + H2 (rendezve)
ha a magnézium 28,2 g akkor nekünk át kell váltani mólba
az M(Mg) = 24,3 g/mol
azaz n(Mg) = 28,2/24,3 = 1,16 mol

Ha visszatekintünk az egyenletre:
(1)Mg + 2 HCl = MgCl2 + (1) H2
n(mol) 1,16 ?

a Mg - 1 úgy aránylik a H2-höz - 2 mint az 1,16 a ?-hez. Ez matematikailag egyenes arányosság:
1,16 / x = 1/1 azaz x = 1,16 mol MH2 = 2 g/mol mH2 = 1,16 * 2 =2,32g

Mindenhol ugyanez a logika, egy két helyen oldatokról van szó, ott is meg kell találni a reakció kiindulási anyagot és onnan a meghatározott arányokkal dolgozni. Ha felesleg van akkor a Bal oldalról elfogy a jobb oldalon keletkezik és ezzel kell számolni.

Remélem érthető, ha van kérdés nyugodtan kérdezz :)
0