Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudtok segíteni ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
675
Oldja meg a valós számok halmazán:
a (3x+y=1 x+2y=12 b. 2∙5^x+3∙5^(x+1)=425
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

I. 3x+y=1 /`*2`

II. x+2y=12

I. 6x+2y=2

I. - II.:

5x = -10

x = -2

I. `3*(-2)+y=1` `to` `y=1+6` = 7

Megoldás: `ul("(-2;7)")`.

b,

`2*5^x+3*5^(x+1)=425`

`2*5^x+3*5*5^x=425`

`17*5^x=425` /:17

`5^x=25`

`ul("x=2")`
0