Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízmentes vas(II)-kloridból és vas(III)-kloridból álló keverék 2,50 g-ját vízben oldjuk, nátrium-hidroxiddal az összes vasiont leválasztjuk,

Főoldal » Középiskola » Kémia
342
majd a csapadékot hidrogén-peroxid-oldattal kezeljük. Amikor már további színváltozás nem történik, a csapadékot leszűrjük és tömegállandóságig hevítjük. 1,33 g tömegű, vörösbarna, szilárd anyagot kapunk. Számítsuk ki a kiindulási keverék n/n %-os és m/m%-os összetételét! [A, (Fe) = 56, A,(Cl) = 35,5.)

A fenti feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni!

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`FeCl_2` + 2 `NaOH` = `ul(Fe(OH)_2)` + 2 `NaCl`

`FeCl_3` + 3 `NaOH` = `ul(Fe(OH)_3)` + 3 `NaCl`

2 `Fe(OH)_2` + `H_2O_2` `to` 2 `Fe(OH)_3`

2 `Fe(OH)_3` `to` `Fe_2O_3`

`M(FeCl_2)` = 127 `g/(mol)`

`M(FeCl_3)` = 162,5 `g/(mol)`

`M_(Fe_2O_3)` = 160 `g/(mol)`

A folyamatok végén keletkezik `1.33/160` = 8,313 mmol `Fe_2O_3` , ez kétszerannyi vas-kloridokból keletkezik. (16,625 mmol)

Kiindultunk x mol `FeCl_2`-ból és `1.6625*10^(-2)-x` mol `FeCl_3`-ból.

Ezeknek a tömege:

`x*127+(16.625*10^(-3)-x)*162.5=2.5`

x = 5,678 mmol a vas(II)-klorid és 16,624-5,678=10,946 mmol vas(III)-klorid

Mol%

16,625 mmol keverékben van 5,678 mmol vas(II)-klorid.

100 mol keverékben van `100/16.625*5.678` = `ul("34,15 mol%")` `FeCl_2` (a többi `FeCl_3`).

tömeg%

`5.678*127` = 0,721 g vas(II)-klorid van a 2,5 g keverékben

100 g keverékben `100/2.5*0.721` = `ul("28,84 tömeg%")` `FeCl_2`.
1