Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen távolságra van

Főoldal » Általános iskola » Matematika
319
Milyen távolságra van a 8 cm hosszú húr a k ( O, 5cm) kör középpontjától?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a húr 8 cm, a sugár pedig 5.

Most rajzolni nem tudok, de ha elképzeled, akkor a húr fele, a húr és a középpont távolsága, illetve a sugár efy derékszögű háromszöget alkotnak, ahol a sugár az átfogó.

Pitagorasz-tétel:

`5^2=x^2+4^2`

`x^2=5^2-4^2`

`x=sqrt(5^2-4^2)=3` cm

(Egyébként ezek pitagoraszi számhármasok voltak, na mindegy)

Tehát 3 cm távolságra van.
1