Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Metánból, hidrogénből és feleslegben lévő oxigénből álló gázelegy átlagos moláris tömege 24,60 g/mol.

Főoldal » Középiskola » Kémia
697
Ha a gázelegyet felrobbantjuk, a forró, vízgőzt is tartalmazó égéstermék átlagos moláris tömege 25,89 g/mol lesz.
Számítsuk ki az elegy térfogatszázalékos összetételét!

A fenti feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Rossz megoldása volt a feladatnak, másnapos kémia ma nem megy xd
Módosítva: 3 éve
0


`CH_4` + 2 `O_2` `to` `CO_2` + 2 `H_2O`

`H_2` + `1/2` `O_2` `to` `H_2O`

A lenti táblázat kicsit segít megérteni; az ilyen feladatoknál (egyensúlyi, gázelegyes, térfogat%-os) érdemes rajzolni egy ilyen jellegű táblázatot a jobb átláthatóság kedvéért.

Legyen 100 mol az elegy, ebből x mol a metán, y mol az oxigén és 100-(x+y) mol a hidrogén

Felírjuk a moláris tömeget a kiindulásra:

`M_("elegy")` = `(M_(CH_4)*n_(CH_4)+M_(O_2)*n_(O_2)+M_(H_2)*n_(H_2))/100`

`color(red)(24.6=(16*x+2*y+32*(100-x-y))/100)`

Elégetjük, mivel feleslegben van az oxigén, a metán és a hidrogén elfogy.

Az égés utáni mólszám már nem 100 lesz, a hidrogén égésekor 1,5 molból 1 mol lesz.

`M_("égetett")` = `(M_(O_2)*n_(O_2)+n_(CO_2)*M_(CO_2)+M_(H_2O)*n_(H_2O))/n_ö`

`color(red)(25.89=(32*(100-3x-3/2*y)+x*44+18*(2x+y))/(100-1/2*y)`

Nos, ezt az egyenletrendszert (a két piros) kell megoldani.

x = 27,57

y = 9,97
1