Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1,00-es pH-jú sósavban feloldunk bizonyos tömegű NaOH-ot, majd az oldatot 100,0 cm3-re töltjük fel.

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
Ekkor az oldat pH-ja 12,30 lesz. Ha ebben az oldatban az előzővel azonos tömegű NaOH-ot oldunk fel és az oldatot 500 cm3-re hígítjuk, akkor az oldat pH-ja 12,00 lesz. Mekkora térfogatú 1,00-es pH-jú sósavból és mekkora tömegű NaOH-ból indultunk ki?

Ezen feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1. Oldat PH= 1 HCl [H+] = 10^-1 M V dm3 oldatunk van nH+ = 10^-1 V mol
2. oldat PH = 12,3 POH =1,7 [OH-] = 10^-1,7 M V=100cm3=0,1dm3 nOH- = 10^-2,7 mol nH+ =10^-13.3 mol
3. oldat PH= 12 POH = 2 [OH-]=10^-2 M V= 500cm3=0,5 dm3 nOH- = 5 * 10 ^ -3

Egyenletek:
H+ + OH- = H2O közömbösítés... ez alapján

I. (m/40 - 10^-1V) / 0,1 = 10^-1,7
II. (10^-2,7 + m/40) / 0,5 = 10^-2
II. egyenlet rendezés után m = 0,120 g (3 értékesjegy pontosság mert 500cm3 a legpontatlanabb adat)

I. helyettesítünk és ebből rendezés után V = 0,01005 dm3 = 10,0 cm3 HCl oldat

Bármi kérdés, vagy ha valamelyik lépés nem világos nyugodtan kérdezz, szívesen válaszolok :)
Módosítva: 3 éve
0

Van tehát x `cm^3` 0,1 `(mol)/(dm^3)`-es HCl-oldat. Ebben a HCl mennyisége `x/1000*0.1` mol

Ehhez hozzáadunk y g `NaOH`-ot, ami `y/40` mol.

Az első lépésben az oldat lúgos lesz, tehát a sav elfogy.

Marad `y/40-10^(-4)*x` mol `NaOH`

Ez van 100 `cm^3` oldatban.

1000 `cm^3` oldatban van `1000/100*(y/40-10^(-4)*x)` = `y/4-0.001x` mol hidroxidion.

Az új oldat pOH-ja 14-12.3 = 1,7, vagyis a hidroxidion-koncentráció `10^(-1.7)`

Az első egyenletünk:

`color(red)(y/4-10^(-3)*x=10^(-1.7))`

Rakjuk tovább bele a NaOH-ot, y g-ot, azaz `y/40` molt.

100 `cm^3` oldatban van `(2*y)/40-10^(-4)*x` mol `OH^-`

500-ra hígítjuk, a mennyiség ugyanaz.

1000 `cm^3` oldatban van kétszerannyi `y/10-2*10^(-4)*x` mol `OH^-`

A pH alapján pedig:

pOH = 2 `to` `[OH^-]` = 0,01

A második egyenletünk:

`color(red)(y/10-2*10^(-4)*x=0.01)`

x-re 10 `cm^3` (ez a HCl-oldat mennyisége)

y-ra 0,12 g (ez pedig a NaOH mennyisége)

Levezetés:

A másodikból kifejezed y-t:

`y=0.1+0.002x`

Ezt berakod az elsőbe:

`(0.1+0.002x)/4-0.001*x = 0.02`

`0.025+0.0005x-0.001x=0.02`

`x=(0.025-0.02)/(0.001-0.0005)` = 10

`y=0.1+0.002*10` = 0,12
1