Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
503
Kettes feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A másik hegyesszög 90°-25°=65°-os. Az átfogóhoz tartozó magasság a háromszöget két kis derékszögű háromszögre osztja, mindkettőnek egyik befogója lesz a 2 cm-es szakasz. Mindkét kis háromszögben kifejezhetjük a másik befogót egy-egy tangenssel, az összegük lesz a nagy háromszög átfogója:

`c=2/tan(25°)+2/tan(65°)~~5.2 cm`

Thalész tételének értelmében a derékszögű háromszög köré írt körének átmérője az átfogó, vagyis a sugár `R=c/2=1/tan(25°)+1/tan(65°)~~2.6cm`.
0