Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két sósav közül az egyik A 10,00 cm3-ét 20,00 cm 3, a másik B 50,0 cm3-ét 5,00 cm3 pH = 13,00-as NaOH-oldat semlegesíti.

Főoldal » Középiskola » Kémia
529
a) Hány cm3 13,0-as pH-jú NaOH-oldat semlegesíti annak az oldatnak a 10,00 cm3-ét, amelyet úgy készítettünk, hogy összeöntöttünk azonos térfogatú A- és E-oldatot?
b) Mekkora térfogatú A- és E-oldat 1 : 1 térfogatarányú elegye szükséges 1,000 dm3 2,30-as pH-jú oldat készítéséhez?

A fenti feladat levezetéséhez szerenték segítséget kérni.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A oldat:

20 `cm^3` NaOH-oldatban van `20/1000*0.1` = 0,002 mol NaOH

Ezzel közömbösítettük az A oldat 10 `cm^3`-ét.

Tehát 10 `cm^3` HCl-oldatban(1) van 0,002 mol HCl

5 `cm^3`-ben van 0,001 mol HCl

B vagy E oldat:

5 `cm^3` NaOH-oldatban van `5/1000*0.1` = 0,0005 mol NaOH

50 `cm^3` HCl-oldatban(2) van 0,0005 mol HCl

5 `cm^3` HCl-oldatban van `5*10^(-5)` mol HCl

A két 5 `cm^3`-es HCl-oldatban van 0,00105 mol HCl, ezt ugyanennyi NaOH közömbösíti.

A NaOH-oldatunk

1000 `cm^3`-ében van 0,1 mol NaOH

Mennyi oldatban van 0,00105 mol NaOH?

`V=0.00105/0.1*1000` = `ul("10,5 " cm^3)`.

b,

pH = 2,3 `to` `[H^+]` = `10^(-2.3)`

Az összeöntött oldat

10 `cm^3`-ében van 0,00105 mol HCl

Mennyi oldatban van `10^(-2.3)` mol HCl?

`V_2` = `(10^(-2.3))/0.00105*10` = `ul("47,73 " cm^3)`.
0