Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Írjuk fel a valós számok halmazán értelmezett elsőfokú függvénynek a hozzárendelési szabályát, amelynek a grafikonja átmegy a
(a) P(4;1) és a Q(12;-1) pontokon,
(b) P(0;-3) pontokon, és a meredeksége 2/3!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Behelyettesíted a két pontot az egyenes általános egyenletébe:

`y=mx+b`

I. `1=4*m+b`

II. `-1=12*m+b`

II. - I.:

`-2=8m`

`m=-1/4`

I. `1=4*(-1/4)+b` `to` `b=2`

A hozzárendelési szabály: `ul(y=-1/4*x+2)`

b,

Az adott pontot és a meredekséget behelyettesíted az egyenes általános egyenletébe:

`y=mx+b` ; y=-3 ; x=0 ; `m=2/3`

`-3=0*2/3+b` `to` `b=-3`

A hozzárendelési szabály: `ul(y=2/3*x-3)`
1