Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1148
Hogy hivjak a horvath gyerekek edesapjat ha a nevnapjarol a kovetkezoket tudjuk. A honap es a nap sorszamanak osszege 15, szorzata 54
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x + y = 15 ⇒ x = 15 - y
x · y = 54
Behelyettesítéssel: (15 - y) · y = 54 ⇒ 15y - y² = 54 ⇒ 15y -y - 54 = 0
D = b² - 4ac = 15² - 4 · (-1) · (-54) = 9
y₁/₂ = (-b ± √D)/2a = (-15 ± √9)/-2 ⇒ y₁ = -12/-2 = 6 y₂ = -18/-2 = 9
x₁ = 15 - 6 = 9 és 54 : 6 = 9
x₂ = 15 - 9 = 6 és 54 : 9 = 6
V: június 9. és szeptember 6.
0