Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok valaki kérlek segít?

Főoldal » Középiskola » Matematika
416
Mi a megoldás?El tudod légszives magyarázni hogy miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzoljuk le, az sokat segít.

Lesz két derékszögű háromszögünk, fel lehet írni két egyenletet két Pitagorasz-tétellel:

I. `x^2+m^2=15^2`

II. `(10-x)^2+m^2=12^2`

Kivonjuk egymásból a két egyenletet:

`20x-100=15^2-12^2`

`x=(15^2-12^2+100)/20` = 9,05 cm

`m=root()(15^2-9.05^2)` = 11,96 cm

`tanalpha` = `m/x` = `11.96/9.05` = 1,32

`alpha` = 52,89°

`tanbeta` = `m/(10-x)` = `11.96/0.95` = 12,59

`beta` = 85,46°

A másik két szög `180-alpha` és `180-beta`.
0