Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmonikus rezgés, fonálinga

Főoldal » Középiskola » Fizika
549
Egy játék pisztolyt egy könnyű rugó segítségével lehet „felhúzni”. A rugó rugóállandója 300 N/m, elsütés előtti összenyomódása 3 cm. Az 5 gramm tömegű lövedék akkor hagyja el a pisztoly csövét, amikor a rugóban megszűnt a deformáció.
a) Mekkora munkával tudjuk felhúzni a játék pisztolyt?
b) Mekkora sebességgel hagyja el a lövedék az erősen fogott pisztoly csövét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
a) U = (1/2) * k * x^2 = (1/2) * 300 * (0.03)^2 = 0.00045 J
b) v = sqrt(2 * U / m) = sqrt(2 * 0.00045 / 0.005) = sqrt(2 * 90) = 6 m/s
0

`Deltax` = 3 cm = 0,03 m

`W_f=1/2*D*(Deltax)^2` = `1/2*300*0.03^2` = 0,135 J

Ez a munka lövi ki a golyót, tehát átmegy mozgási energiába:

m = 5 g = 0,005 kg

`E_m` = `1/2*m*v^2` `to` `v=root()((2*E_m)/m)` = `root()((2*0.135)/0.005)` = 7,35 `m/s`
0