Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmonikus rezgés, fonálinga

Főoldal » Középiskola » Fizika
604
A kolibri szapora szárnycsapásait lehet úgy közelíteni, hogy a szárnyak végpontjai
harmonikus rezgőmozgást végeznek. Modern kamerával történt elemzés szerint a két szélsőhelyzet közötti távolság 8 cm, és percenként 4000 „teljes rezgést” végez a szárny. Mekkora
legnagyobb sebességgel, illetve gyorsulással mozognak a kolibri szárnyának végpontjai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kolibri szárnyának végpontjainak harmonikus rezgőmozgása esetén a legnagyobb sebesség és a legnagyobb gyorsulás a rezgéstartomány végén érhető el. Az amplitúdó és a frekvencia adatok alapján a következő képlet segítségével meghatározható a legnagyobb sebesség:

v_max = ω * A

Ahol ω = 2 * π * f a frekvencia (f) és a pi szám korrelációja. A frekvencia adata szerint percenként 4000 teljes rezgés történik, ezért f = 4000 / 60 = 67 Hz. Az amplitúdó adata szerint A = 8 cm. Így:

v_max = 2 * π * 67 * 8 * 10^-2 m/s = 1058.6 m/s

A legnagyobb gyorsulás meghatározásához a következő képlet használható:

a_max = ω^2 * A

Ebben az esetben:

a_max = (2 * π * 67)^2 * 8 * 10^-2 m/s^2 = 105860 m/s^2

Ezen adatok szerint a kolibri szárnyának végpontjai nagyon magas sebességgel és gyorsulással mozognak, ami lehetővé teszi a szapora szárnycsapásokat.
0