Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmonikus rezgés, fonálinga

Főoldal » Középiskola » Fizika
704
A következő függvény egy harmonikus rezgőmozgást végző tömegpont gyorsulását adja meg az idő függvényében.
Adjuk meg a mozgás periódusidejét, amplitúdóját, legnagyobb sebességét!
a (t) = −3,2 m/s2 × sin(4 1/s × t)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mozgás periódusideje T:
A sinusz függvény periódusa 2π/f, ahol f a frekvencia. Az a(t) függvény frekvenciája 4 1/s. Tehát a periódusideje T = 2π/f = 2π / (4 1/s) = π / 2 s.

Amplitúdó A:
Az amplitúdó a sinusz függvény legnagyobb értéke. Az a(t) függvény legnagyobb értéke -3,2 m/s2. Tehát az amplitúdó A = -3,2 m/s2.

Legnagyobb sebesség vmax:
A harmonikus rezgőmozgás legnagyobb sebessége a pontos helyzetének legnagyobb deriváltja. Az a(t) függvény deriváltja v'(t) = -12,8 m/s × cos(4 1/s × t), amelynek legnagyobb értéke 12,8 m/s. Tehát a legnagyobb sebesség vmax = 12,8 m/s.
0