Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
Egy téglalapot két, a szemközti oldal párokkal párhuzamos, (egymásra merőleges) egyenessel négy téglalapra vágunk. A keletkező négy téglalap közül kettőnek a területe 60 cm² illetve 121 cm², a másik két téglalap területének aránya 3 : 5. Mekkora az eredeti téglalap területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha szomszédos területek lennének az ismertek és az ismeretlenek (egymás alatti-feletti vagy egymás melletti), akkor az arányoknak is meg kellenek egyezniük. Mivel `60/121 ne 3/5`, ezért átellenesen vannak az ismert és ismeretlen területek.

Ábra.

Fel tudunk írni arányokat (választunk egyet):

`(3x)/60=121/(5x)`

`x=pmroot()((121*60)/15)` = 22 (és -22, de a terület nem lehet negatív)

A teljes terület:

T = `60+121 +3*22+5*22` = `ul("357 " cm^2)`.
1