Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállások

Főoldal » Középiskola » Fizika
659
Mit mutat az ábrán látható ampermérő, ha U=56V, R₁=80Ω R₂=200Ω és R₃= 300Ω?
Mekkora az R₂ ellenálláson átfolyó áramerősség? Mekkora az R₁ ellenálláson eső feszültség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
R2 és R3 párhuzamosan vannak kapcsolva, eredőjük: `R_(23)=1/(1/R_2+1/R_3)=120 Omega`. Ezzel az eredővel van sorosan kapcsolva R1, tehát a teljes eredő: `R_(123)=200 Omega`. Az Ohm-törvény szerint tehát az ampermérő `I=U/R=56/200=0.28A`-t mutat.

Az R2 ellenállásra `U_2=I*R_23=0.28*120=33.6V` feszültség jut, tehát az ő árama: `I_2=U_2/R_2=33.6/200=0.168 A`. (Vagy ha tudod az áramosztó képletét, akkor ezt azzal is kiszámolhatod: `I_2=I*R_3/(R_2+R_3)=0.28*300/500=0.168A`.)

Az R1 ellenálláson a főág árama folyik át, tehát feszültsége `U_1=I*R_1=0.28*80=22.4V`. (Ezt egyébként úgy is megkaphatjuk, hogy kivonjuk a tápfeszültségből a másik két ellenállásra eső feszültséget: `56-33.6=22.4V`.)
0