Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos hatoldalú gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
917
Szabályos hatoldalú gúla alapéle 4,5 cm, oldallapjának, magassága 9 cm. Mekkora a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, gúla
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alapja egy hatszög, amit fel lehet bontani 6 szabályos háromszögre.

A szabályos háromszög területe: `(a^2sqrt(3))/4`

A hatszögé nyílván ennek a hatszorosa:

`T=6*(4.5^2*sqrt(3))/4=(243sqrt(3))/8≈52.61` `cm^2`

A gúla térfogata: `1/3*T*M`, azaz:

`V=((243sqrt(3))/8*9)/3=(729sqrt(3))/8≈157.83` `cm^3`
0