Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS fizika házi!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
669
Mit jelent az, hogy a traktor kerekei alatt 10 000 Pa (pascal) a nyomás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Azt jelenti, hogy a traktor súlyának (Newton mértékegységgel) és a traktor kerekeinek az aszfalttal (talajjal stb.) érintkező felületének (négyzetméterben) hányadosa 10000 Pa.

Például:

A traktor tömege 4000 kg, akkor a súlya 40000 N.

A traktor négy kereke az úton kerekenként 1 `m^2` felületen fekszik fel, akkor összesen 4 `m^2` a felület.

A nyomás: `p=F/A` = `("40000 N")/("4 " m^2)` = 10000 Pa.
0