Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállások

Főoldal » Középiskola » Fizika
576
Mit mutat az ábrán látható ampermérő, ha U=45V, R₁=10Ω R₂=20Ω és R₃=60Ω?
Mekkora az R₃ ellenálláson átfolyó áramerősség? Mekkora az R₂ ellenálláson eső feszültség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
R1 és R2 sorosan vannak kapcsolva, eredőjük: `R_(12)=R_1+R_2=30 Omega`. Ezzel az eredővel van párhuzamosan kapcsolva R3, tehát a teljes eredő: `R_(123)=1/(1/R_(12)+1/R_3)=20 Omega`. Az Ohm-törvény szerint tehát az ampermérő `I=U/R=45/20=2.25A`-t mutat.

Az R3 ellenállásra a teljes U feszültség jut, tehát az ő árama: `I_3=U/R_3=45/60=0.75 A`.

Az R1 és R2 ellenállásokon azonos áram folyik át, ez Kirchhoff csomóponti törvényének értelmében `I_(12)=I-I_3=1.5A`. Feszültsége ebből az Ohm-törvénnyel kapható meg: `U_2=R_2*I_2=30 V`
0