Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Hard Sudoku

152
A feltöltött képen található Hard Sudoku rejtvényt nem kell megfejteni. A következő három lépés megtételét kérjük szépen indoklással vagy bizonyítással. A cellák azonosítása a szélen található vezetők szerint történjen. Például hatodik sor hetedik oszlopának cellájának azonosítása R6C7-el történjen. Köszönettel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hard, Sudoku
0
Középiskola / Fejtörő

Válaszok

2
(Ez nem válasz, hanem hozzászólás a kérdéshez.)

Ha megy az angol elemi szinten, akkor a https://sudoku9x9.com/smartsolver.php nagyon szépen elmagyarázza lépésenként.
0

Megjegyzés: A cellák azonosítása `RnCm` helyett `nm` alakban is lehetséges.
Indulásnak nem nehéz feladványnak mutatkozik. Legalább két megindulás is lehetséges.

1. verzió: `33->4`, mivel `35`-be és `25`-be nem kerülhet 4, csak `14`-be vagy `16`-ba.
Ezután a `41->4` lépés viszont triviális, mert a hozzátartozó blokk többi cellájába nem kerülhet 4. Következő lépésben nem nehéz észre venni, hogy az ötödik sor is kínálja magát, mégpedig a `59->4` lépéssel.

2. verzió: Elinduhatunk újból a `33->4` lépéssel. Viszont nem kevésbé triviális még a `32->2` lépés is. A harmadik lépésnél újból a harmadik sornál maradva könnyen juthatunk a `39->5` lépés következtetéséhez.

VF válasza segítséget ad ugyan, de mégse tudom a házifeladatot lezárni, mert bizony ezt konkrétan (legalább az egyik verzió leírásával) eddig a pillanatig nem oldotta meg feladón kívül senki se.
Módosítva: 1 hónapja
0