Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S! Valaki letudná ezt vezetni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
375
164 g Hcl semlegesítéséhez 120 g NaOH-ot használunk fel.
a. Mennyi sav fogy a reakcióegyenlet során?
b. A megmaradt savmennyiséghez mennyi 10 tömeg%-os oltott mészre van szükség, hogy teljes legyen a közömbösítési folyamat?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, savmennyiség
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(Ca(OH)_2)` = 74 `g/(mol)`

120 g NaOH az `120/40` = 3 mol; ezt semlegesíti a reakcióegyenlet szerint 3 mol HCl, aminek a tömege `3*36.5` = `ul("109,5 g")`

b,

`Ca(OH)_2` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + 2 `H_2O`

Maradt 164-109,5 = 54,5 g, ami `54.5/36.5` = 1,493 mol

Az egyenlet szerint ehhez feleannyi, vagyis `1.493/2` = 0,747 mol `Ca(OH)_2` szükséges, aminek a tömege `0.747*74` = 55,25 g

A `Ca(OH)_2`-oldat

100 g-jában van 10 g `Ca(OH)_2`

Mennyi oldatban van 55,25 g `Ca(OH)_2`?

`m=55.25/10*100` = `ul("552,5 g")` oltott mészre van szükség.
0