Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
(1) Egy háromszögben a=159 cm, b=48 cm és α=139°. Mekkora a háromszög β szöge?

(2) Egy háromszög oldalai 35 cm, 138 cm és 34 cm. Mekkora a háromszög legnagyobb szöge?

(3) Egy háromszögben a=47 cm, b=156 cm és α=109°. Mekkora a háromszög β szöge?

(4) Egy háromszögben a=2023 cm, α=15° és β=143°. Mekkora a háromszög b oldala?

(5) Egy háromszög oldalai 20 cm, 23 cm és 24 cm. Mekkora a háromszög legnagyobb szöge?

A választ egy tizedesjegyre kerekítve add meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szinusz- és koszinusztételre lesz szükség.

`(1)`

`a=159` `cm`
`b=48` `cm`
`alpha=139°`

`a/b=(sinalpha)/(sinbeta)`

`(159)/(48)=(sin139°)/(sinbeta)`

`sinbeta*(159)/(48)=sin139°`

`sinbeta=(sin139°)/((159)/(48))`

`beta≈11.42°`

`(2)`

Itt elég csak a legnagyobb oldalra megnézni a koszinusztételt, mert azzal szemben van a legnagyobb szög.

`a=35` `cm`
`b=138` `cm`
`c=34` `cm`

De hát ilyen háromszög nem létezik, mert `b>a+c`, de meg is mutatom, hogy a koszinusztétel se jön ki:

`b^2=a^2+c^2-2ac*cosbeta`

`138^2=35^2+34^2-2*35*34*cosbeta`

`138^2-35^2-34^2=-2*35*34*cosbeta`

`16663=-2380*cosbeta`

`cosbeta=(16663)/(-2380)`

Ha ekkor a számológéppel vissza akarod keresni a `beta`-t ki is írja, hogy error.

`(3)`

`a=47` `cm`
`b=156` `cm`
`alpha=109°`

Ugyanaz, mint az egyes feladat.

`47/(156)=(sin109°)/(sinbeta)`

`sinbeta*47/(156)=sin109°`

`sinbeta=(sin109°)/(47/(156))`

Itt is errort ír ki a számológép, mert a szinusz értéke egynél nagyobb lett, ami nem igazán lehetséges.

`(4)`

`a=2023` `cm`
`alpha=15°`
`beta=143°`

Megint szinusztétel:

`(2023)/b=(sin15°)/(sin143°)`

`2023=b*(sin15°)/(sin143°)`

`b=(2023)/((sin15°)/(sin143°))≈4703.95` `cm`

`(5)`

Ugyanaz, mint a kettesben, viszont ilyen háromszög létezik, szóval lesz megoldás.

`a=20` `cm`
`b=23` `cm`
`c=24` `cm`

`24^2=20^2+23^2-2*20*23*cosgamma`

`24^2-20^2-23^2=-2*20*23*cosgamma`

`-353=-920*cosgamma`

`cosgamma=(-353)/(-920)`

`gamma≈67.44°`
0