Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
498
Egy propán-bután elegy (melynek tömege 2,87 g) elégetésekor 7,8 g CO2 keletkezett. Mennyi hő szabadult fel az égés során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_3H_8 (g)` + 5 `O_2 (g)` `to` 3 `CO_2 (g)` + 4 `H_2O (f)` `Delta_r H_1`

`C_4H_(10) (g)` + 6,5 `O_2 (g)` 4 `to` `CO_2 (g)` + 5 `H_2O (f)` `Delta_r H_2`

`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

Először megnézzük a reakcióhőket, ehhez szükségesek a képződéshők:

`Delta_k H(CO_2)` = -394 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(H_2O)` = -286 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(C_3H_8)` = -104 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(C_4H_(10))` = -126 `(kJ)/(mol)`

`Delta_r H_1` = `3*Delta_k H(CO_2)+4*Delta_k H(H_2O)-Delta_k H(C_3H_8)` = `3*(-394)+4*(-286)-(-104)` = -2222 `(kJ)/(mol)`

`Delta_r H_2` = `4*Delta_k H(CO_2)+5*Delta_k H(H_2O)-Delta_k H(C_4H_(10))` = `4*(-394)+5*(-286)-(-126)` = -2880 `(kJ)/(mol)`

Ezután megnézzük, hogy mennyi propánt és butánt égettünk el.

Kiindultunk x g propánból és 2,87-x g butánból

x g propán az `x/44` mol, ebből keletkezik `4*x/44` mol `CO_2`, ami `4*x` g.

2,87-x g bután `(2.87-x)/58` mol, ebből keletkezik `5*(2.87-x)/58` mol `CO_2`, ami `44*5*(2.87-x)/58` g.

A felírható egyenlet:

`4x+44*5*(2.87-x)/58=7.8`

Megoldod x-re: `x`= 0,8287 g a propán, ami `n_(C_3H_8)` = `0.8287/44` = 0,0188 mol

A bután tömege 2,87-0,8287 = 2,0413 g, ami `n_(C_4H_(10))` = `2.0413/58` = 0,0352 mol

`Q=n_(C_3H_8)*Delta_r H(C_3H_8)+n_(C_4H_(10))*Delta_r H(C_4H_(10))` = `0.0188*(-2222)+0.0352*(-2880)` = -143,15 kJ

`ul("143,15 kJ")` hő szabadul fel.

Mivel ezek standard képződéshők, feltételeztem, hogy folyékony lesz a képződő víz; ettől kis eltérés adódik vízgőz képződése esetén.
1