Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1040
Mekkora az ellenállása a 0,24 cm átmérőjű kör keresztmetszetű, 300 m hosszú vörösréz huzalnak? (A vörösréz fajlagos ellenállása 20 °C-on: 0,0178 ohm x mm2 / m)
Mekkora ennek a huzalnak az ellenállása 200 °C-on (A vörösréz hőmérsékleti együtthatója 20°C-on: 3,39 x 10 (a) -3 (on) 1/°C)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Számítsuk ki a keresztmetszetet négyzetmilliméterben! A sugár `1.2mm`, tehát: `A=pi*1.2^2~~4.52mm^2`

Innen az ellenállás: `R=rho*l/A=0.0178*300/4.52~~1.18 Omega`

200°C-on: `R_(200)=R*(1+alpha*DeltaT)=1.18*(1+3.39*10^-3*180)~~1.9 Omega`

----------------------

Az adatokat biztosan nem gépelted el? Nekem `rho` és `alpha` is gyanús picit. Nem nagy az eltérés, csak tipikusan nem ezeket az értékeket szokták megadni.

Az `alpha` együttható tipikus értéke például 3,39 helyett 3,93. Ezzel számolva `R_(200)~~2 Omega`.
Módosítva: 8 éve
0