Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
860
Egy urnában van 2 piros, 1 kék és 3 sárga golyó. Hármat választunk. Mi a valószínűsége
annak, hogy
mind azonos színű
az első kék
nincs benne piros
az első és az utolsó sárga
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Hármat választunk = feltételezem, hogy ezt úgy kell érteni, hogy visszatevés nélkül húzunk (mivel nem mindegy)

Mind azonos színű = 3 sárgát húzunk:
`P = (((3),(3))*((3),(0)))/(((6),(3))) = 1/20`

Az első kék, a többi más színű = elsőre kihúzzuk az egyetlen kéket, utána már lényegtelen mi történik:
`P = 1/6`

Nincs benne piros:
`P = \frac{((4),(3))*((2),(0))}{((6),(3))} = 4/20 = 1/5`

Az első és az utolsó sárga:

`P = 3/6*3/5*2/4 = 1/2*3/5*1/2 = 3/20`
0