Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszönöm a segítséget!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
Melyik szám A és B legkisebb közös többszöröse, ha A=(198 ; 220) és B=[15 ; 40] ?
Köszönöm, ha valaki magyarázatot is ír! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, lkkt, köszönömasegítséget
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felbontod a számokat prímtényezők szorzatára:

198 = `2*3*3*11`

220 = `2*2*5*11`

Az A szám lesz a két fenti szám legnagyobb közös osztója, vagyis az a legnagyobb szám, ami mindkét számnak osztója. A prímtényezők közül mindben szerepel.

A= (198;220) = `2*11` = 22

Jöhet a másik két szám, ezeket is felbontod:

`15=3*5`

`40=2*2*2*5` = `2^3*5`

A 'B' szám lesz a két szám legkisebb közös többszöröse, vagyis az a legkisebb szám, amely mindkét szám többszöröse. A prímtényezők közül a legnagyobb szereplő kitevővel veszed a számokat és összeszorzod:

B = `[15;40]` = `2^3*3*5` = 120

A két szám legkisebb közös többszöröse tehát:

[A;B] = [22;120] = `2^3*3*5*11` = 1320
1