Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy rombusz kerülete 1m hosszú, átlóinak aránya 3:4. Határozzuk meg az átlók hosszát.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1013
Valaki segítene? Nem nagyon értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A rombusz kerületéből ki tudod számolni az oldal hosszát:

K = 4a `to` a =`K/4` = 0,25 m

Az átlók merőlegesen felezik egymást. Legyen az egyik átló hossza 3x, a másiké 4x. A rombusz átlói a rombuszt négy egybevágó derékszögű háromszögre osztja, melyre felírhatjuk a Pitagorasz-tételt:

`0.25^2=((3x)/2)^2+((4x)/2)^2`

`0.0625=25/4*x^2`

`x^2=0.01`

`x=0.1`

Az átlók hossza tehát `3*0.1` = `ul("0,3 m")` és `4*0.1` = `ul("0,4 m")`.
0