Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Abszolut ertek fuggveny

Főoldal » Középiskola » Matematika
369
Sziasztok, hogyan kell ezt a fgv-t abralzolni, hol metszi az X es y tengelyt?
f(x) = 4 - 2|x+1|
koszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az ábrázolás a Photomath nevű app segítségével történt.
0

De ha a dolgozatban nincs fotomatod, akkor érdemes megtanulni a függvénytranszformációkat:

`y=|x|` alapfüggvény, ezt érdemes ismerni V alakú, a V csúcsa az origó.

`y=|x+1|` eltolás az x tengely mentén negatív irányba 1 egységgel

`y=2|x+1|` nyújtás az y tengely mentén kétszeresére

`y=-2|x+1|` tükrözés az x tengelyre

`y=-2|x+1|+4` eltolás az y tengely mentén pozitív irányba 4 egységgel

Ebből megtudtad, hogy egy kétszeresére nyújtott fejreállított V alak lesz, a V csúcsa a (-1;4) pontban lesz.

Ábra az előző válasznál.

Az x tengelyt ott metszi, ahol a függvény értéke nulla.

`0=4-2|x+1|` /-4

`-4=-2|x+1|` /`:(-2)`

`|x+1|=2`

I. x+1=2 `to` `x_1=1`

II. x+1=-2 `to` `x_2=-3`

Az y tengelyt ott metszi, ahol az x értéke nulla.

`y=4-2|0-1|` = `4-2*1` = 2

Az x tengelyt tehát két pontban metszi, a (1;0) és (-3;0) pontokban ; az y tengelyt pedig a (0;2) pontban metszi.

2