Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy m= 1,0 kg tömegű anyagi pont egyenletes körmozgást végez, v=10 m/s sebességgel. Számítsuk ki a lendületváltozást:

Főoldal » Középiskola » Fizika
386
a) egy periódus idő alatt
b) fél periódus idő alatt
c) negyed periódus idő alatt
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika#lendületváltozás#egyenletes körmozgás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A lendület változása a munka mértéke. Munka = nyomaték * idő.

A nyomaték a tömeg * sebesség * sugarat:

Nyomaték = m * v * r

A sugarat nem ismerjük, de a pálya sugara a sebesség és az impulzus összefüggéséből meghatározható:

r = m * v / L

Ahol L az impulzus, amelyet a körmozgás miatt fennálló körcentrifugális erő hatására kapunk:

L = m * v * r

Összekapcsolva a két képletet:

r = v^2 / (L / m)

A lendület változása a nyomaték és az idő összefüggése alapján meghatározható:

delta_L = (m * v^2) / r * delta_t

Ahol delta_t az időtartam, amely alatt a nyomaték hatása alatt áll.

Ha delta_t = 1 s, akkor:

delta_L = (m * v^2) / r * 1

delta_L = (1 kg * 10 m / s^2) / (v^2 / (L / m))

delta_L = 10 kg * m^2 / s^2.

Ez a lendület változása a körmozgás során.
0