Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vasat, magnéziumot és alumíniumot tartalmazó keverék 1,1364 g-ját sósavban oldva 857,5 cm 3, nátrium-hidroxid-oldatban oldva pedig 367,5 cm3 standardállapotú gáz fejlődik.

Főoldal » Középiskola » Kémia
614
Állapítsuk meg a keverék összetételét!

A fenti feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük ki kivel reagál:

Az alumínium mindkettővel, a vas és a magnézium csak a sósavval. Érdemes a NaOH-ból kiindulni.

2 `Al` + 2 `NaOH` + 6 `H_2O` = 2 `Na[Al(OH)_4]` + 3 `H_2`

367,5 `cm^3` hidrogéngáz az `0.3675/24.5` = 15 mmol

Ez keletkezik `15/3*2` = 10 mmol alumíniumból, ami `0.01*27` = 0,27 g,

Jöhet a sósav:

2 `Al` + 6 `HCl` = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

`Mg` + 2 `HCl` = `MgCl_2` + `H_2`

`Fe` + 2 `HCl` = `FeCl_2` + `H_2`

A maradék két fém (mivel az alumínium ugyanannyi hidrogént fejleszt NaOH-ból, mint HCl-ból) osztozik `857.5-367.5` = 490 `cm^3` hidrogénen, ami `0.49/24.5` = 20 mmol

A keverékben tehát van:

x mmol Fe ; ez 56x mg (vagy 0,056x g)

20-x mmol Mg, ez pedig `24.3*(20-x)` mg (`24.3/1000*(20-x)` g)

`0.056x+24.3/1000*(20-x)+0.27=1.1364`

x = 12

Van tehát 12 mmol Fe, 20-12 = 8 mmol Mg és 15 mmol Al. Ez összesen 35 mmol

35 mmol keverékben van 12 mmol

100 mmol keverékben...ez már menni fog.

Átszámolod mg-ra az anyagokat:

1,1364 g keverékben van 0,27 g Al

100 g-ra kiszámolod

ugyanígy `0.056*12` = 0,672 g vas ; `100/1.1364*0.672` tömeg% lesz.

A maradék pedig a magnézium.
1