Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztály Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
931
157-es és 159-es
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
157. Feladat:
Itt az ábra, 20,36 dm (https://ggbm.at/V8NTwj4c)
A négyszög felosztható 4 db háromszögre, melyek egybevágó, egyenlő szárú, derékszögű háromszögek.
Bármelyikre felírhatod a Pitagorasz-tételt:
14,42 + 14,42 = x2
414,72 = x2
x = 20,36 dm , ahogy az ábrámról is leolvasható.

159. Feladat:
Rajzold le, kapsz egy egyenlő szárú háromszöget melynek alapja (a = 6 cm) és szárai (b = 4 cm).
Ennek a háromszögnek kell a magasságát kiszámolnod a következő módon:
Berajzolod a magasságát, mely felezi az alapot és két egybevágó derékszögű háromszöget hoz létre.
A derékszögű háromszög egyik befogója a magasság (ma = ?), másik befogója az alap fele (x = 3 cm) és az átfogója pedig az egyik szár (b = 4 cm). Erre felírod a Pitagorasz-tételt:
ma2 + 32 = 42
ma2 = 7
ma =  7 
ma ∼ 2,65

A húr 2,65 cm távolságra van a kör középpontjától
Módosítva: 8 éve
0