Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
471
1,000 dm3 desztillált vízben hány dm3 standardállapotú ammóniagázt kell elnyeletnünk, hogy 10,0 m/m%-os oldatot kapjunk? Mekkora térfogatú oldat keletkezik, ha sűrűsége 0,957 g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Igen kazah tudsz segíteni magadnak :D
-3

`M(NH_3)` = 17 `g/(mol)`


Elnyeletünk 1 `dm^3` (1000 g) vízben x `dm^3` ammóniát, ami `x/24.5` mol, ennek a tömege pedig `17*x/24.5` g.

Az oldat tömege lesz `1000+17*x/24.5` g, az oldott anyagé pedig `17*x/24.5`.

Ugyanakkor az oldat 100 g-jában van 10 g ammónia.

Felírjuk az aránypárt:

`(1000+17*x/24.5)/100=(17*x/24.5)/10`

`100*17*x/24.5=10000+10*17*x/24.5`

`x=10000/(90*17/24.5)` = `ul("160,13 " dm^3`.

Ugye milyen hihetetlennek tűnik? Pedig ennyi gázt el lehet nyeletni 1 liter vízben (sőt, ennél többet is).

Az oldat tömege lesz `1000+17*160.13/24.5` = 1111 g

A térfogata tehát:

`V=m/rho` = `1111/0.957` = `ul("1161 "cm^3)`.
0