Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Periódikus mozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
2044
1. A lemezlejátszó 18 teljes fordulatot tesz meg 40s alatt. Mekkora a fordulatszáma és a periódusideje?

2. Az egyenletes körmozgást végző körhinta egyik kocsija 8m sugarú körpályán 16s alatt tesz meg egy kört.
a) Mekkora a körhinta kocsijának fordulatszáma?
b) Mekkora a szögsebessége?
c) Mekkora sebességgel halad a körhinta kocsijában ülő gyermek, ha a hinta külső felére ül?

Valaki segítene ezeket levezetni és megoldani? Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

Ha 18 fordulatot tesz meg 40 s alatt, akkor

1 fordulatot megtesz `1/18*40` = `2.dot(2)` s alatt `to` T = `2.dot(2)` s

fordulatszám: `n=1/T` = `1/(2.dot(2) s)` = 0,45 `1/s`

vagy

Ha 40 s alatt megtesz 18 fordulatot, akkor

1 s alatt megtesz `1/40*18` = 0,45 fordulatot `to` n = 0,45 `1/s`

2,

r = 8 m

T = 16 s

a,

`n=1/T` = `1/(16s)` = 0,0625 `1/s`

b,

`omega` = `2*pi*n` = `2*3.14*0.0625` = 0,393 `("rad")/s`

c,

`v=omega*r` = `0.393*8` = 3,14 `m/s`
1