Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentrációs semlegesítős számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
475
100 cm3 olyan oldatot, amely kénsavat és sósavat tartalmaz, nátrium-hidroxid-oldattal semlegesítünk, majd az oldatot bepároljuk. 13,2 g vízmentes sókeverék marad vissza. Hány mol/dm3 koncentrációjú a kiindulási oldat a két savra nézve, ha 10 cm3-ét 40 cm3 0.5 mol/dm3 nátrium-hidroxid-oldat közömbösíti?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

A NaOH mennyisége:

1000 `cm^3` oldatban van 0,5 mol NaOH

40 `cm^3` oldatban van `40/1000*0.5` = 0,02 mol NaOH

Ennyi fogy 10 `cm^3`-re, 100 `cm^3`-re 0,2 mol.

Legyen x mol a HCl mennyisége, ezt közömbösíti x mol NaOH. A maradék NaOH mennyisége (0,2-x mol) közömbösíti a kénsavat, ami `(0.2-x)/2` = `0.1-x/2` mol

Az x mol HCl-ból keletkezik x mol NaCl, ami `58.5x` g.

A `0.1-x/2` mol `H_2SO_4`-ból keletkezik `0.1-x/2` mol `Na_2SO_4`, annak a tömege `142*(0.1-x/2)` g.

A felírható egyenlet:

`58.5x+142*(0.1-x/2)=13.2`

`x=(14.2-13.2)/(142/2-58.5)` = 0,08 mol HCl-ot és `0.1-0.08/2` = 0,06 mol kénsavat tartalmazott az oldat.

Ennyi van 100 `cm^3`-ben.

1 `dm^3`-ben a tízszerese, vagyis az oldatok koncentrációja:

`ul("0,8 " (mol)/(dm^3))` HCl és `ul("0,6 " (mol)/(dm^3))` `H_2SO_4`.
1