Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Semlegesítés számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
411
Milyen térfogatú 0C-os, 0,1 MPa nyomású hidrogén-klorid-gáz semlegesíti azt oldatot amelyik 20 g kálium-hidroxidot tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oldat semlegesítéséhez szükséges hidrogén-klorid-gáz térfogatát a következő egyenlettel lehet meghatározni:

HCl (g) + KOH (aq) -> KCl (aq) + H2O (l)

Az oldat 20 g KOH-ból áll, amelynek szódium-klorid egyenértékű tömege 40 g.

Az egyenértékű tömeget és a térfogatot közös egységbe kell hozni, ami az egyenérték hossz (mol). A kálium-hidroxid mola tömege 56 g/mol, a szódium-klorid pedig 58,5 g/mol.

20 g KOH = 20 g / 56 g/mol = 0,357 mol

A hidrogén-klorid-gáz semlegesítő kapacitása a vegyület egyenérték aránya, amely 1:1. Tehát a szükséges hidrogén-klorid-gáz térfogata 0,357 mol.

A térfogatot a gáz törvényeiből számíthatjuk ki. A gáz törvényeinek egyike az Árpád-törvény, amely a gáz térfogatát a hőmérsékletre, a nyomásra és a térfogatmennyiségre redukálja:

V = nRT / p

Ahol:
V = térfogat
n = molok száma
R = gáz állandó (8,31 J/(mol*K))
T = hőmérséklet (Kelvinban)
p = nyomás (Pascalban)

A 0 C hőmérsékletet kelvinban kell megadni, ami 273 K.
A 0,1 MPa nyomást Pascalban kell megadni, ami 100 000 Pa.

V = (0,357 mol) * (8,31 J/(mol*K)) * (273 K) / (100 000 Pa) = 0,0074 m^3.

Ez a szükséges hidrogén-klorid-gáz térfogata.
1