Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Semlegesítős számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
665
Hány gramm kénsav szükséges egy olyan oldat semlegesítéséhez, amelyik 20 g nátrium-hidroxidot és 14 g kálium-hidroxidot tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`H_2SO_4` + 2 `KOH` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`M(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

20 g NaOH az `20/40` = 0,5 mol

14 g KOH pedig `14/56` = 0,25 mol

A lúg mennyisége 0,5+0,25 = 0,75 mol, ezt semlegesíti feleannyi, vagyis `0.75/2` = 0,375 mol kénsav; ennek a tömege pedig `0.375*98` = `ul("36,75 g")`.
1