Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Semlegesítős számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
543
Hány gramm 20 tömegszázalékos salétromsav szükséges annak az oldatnak a semlegesítéséhez, amelyik 0,5 mol kalcium-hidroxidot tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ca(OH)_2` + 2 `HNO_3` = `Ca(NO_3)_2` + 2 `H_2O`

`M(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

0,5 mol `Ca(OH)_2` semlegesítéséhez szükséges kétszerannyi, vagyis 1 mol `HNO_3`, aminek a tömege 63 g.

100 g oldatban van 20 g `HNO_3`

Hány g oldatban van 63 g `HNO_3`?

`m=63/20*100` = `ul("315 g")` salétromsav-oldat szükséges a közömbösítéshez.
1